woensdag 28 april 2010

Review E-mailmarketingtool: Autorespond

Deze maand in de serie reviews van e-mailmarketingtools: Autorespond, de applicatie die aangeboden wordt door Pieter Emeis en Welmoet Babeliowsky te Amsterdam. Als je zelf ook een tool kent die ik absoluut eens onder de loep moet nemen, laat het me dan weten!

Functionaliteiten
Autorespond beschikt uiteraard over de “standaard”-functionaliteiten zoals het aanmaken van verschillende adreslijsten en het bekijken van statistieken, maar Autorespond gaat hier vrij ver in. Bij het aanmaken van een adressenlijst is het bijvoorbeeld mogelijk om nieuwe leden direct de meest recente nieuwsbrief te sturen, of om hen op een vast moment een extra bericht te sturen. De statistieken zijn erg gedetailleerd: de gebruiker kan het klikgedrag tot op relatieniveau analyseren.

Het grote verschil wordt echter gemaakt door de mogelijkheid om autoresponders en vooraf ingeplande campagnes uit te voeren, waarbij berichten automatisch met een in te stellen interval verstuurd worden vanaf het moment dat men zich ervoor aanmeldt. Zo kunnen bijvoorbeeld complete e-courses opgezet worden.

Andere niet-standaard-functionaliteiten zijn het gebruik van embedded afbeeldingen en dynamische content. Dat laatste houdt in dat het mogelijk is om een stukje tekst op één plaats in het systeem te bewerken, waardoor het direct in alle e-mailberichten en op alle webpagina’s waar de betreffende tekst getoond wordt, wordt aangepast.

Autorespond is duidelijk een applicatie voor de gebruiker die méér wil dan alleen nieuwsbrieven versturen en resultaten wil meten. Zo is het ook nog mogelijk om taken toe te wijzen aan verschillende gebruikers van de applicatie, zoals het nabellen van prospects e.d.

Gebruikersvriendelijkheid
De indeling van de applicatie is erg prettig: op elke pagina vind je rechts een kolom met uitleg over die pagina, en bij de meeste elementen nog een vraagtekentje met mouseover voor toelichting over die specifieke functie.

Op de homepage wordt direct duidelijk toegelicht welke functionaliteiten er zijn en hoe deze werken. De toelichting wordt gegeven in een pop-upvenster. Wanneer je klikt op een link in dat venster, gaat de applicatie op de achtergrond direct naar de betreffende pagina. Zo kun je direct zien wat er gebeurt als je de aanwijzingen opvolgt.

Eén aspect van Autorespond zou in mijn ogen verbeterd zou kunnen worden. In de applicatie wordt gesproken over “emails”, “mailings”, “autoresponders” en “campagnes”. Hoewel e.e.a. wel toegelicht wordt, zou een indeling in iets minder categorieën prettig zijn. De gebruikte terminologie kan verwarring scheppen, aangezien de meeste werkzaamheden binnen Autorespond zich concentreren rond deze vier items.

Op het moment dat ik deze review publiceer, is mij reeds toegezegd dat de applicatie op dit punt verbeterd zal worden. Het kan dus zijn dat wanneer je dit artikel pas (veel) later leest, de aanpassing al is doorgevoerd.

Aantrekkelijkheid
Het design is eenvoudig, maar wel overzichtelijk. Eigenlijk valt op dit punt vrij weinig op te merken. Wie echter van grafisch geavanceerd kleurenspel en grote, verleidelijke buttons houdt, zal Autorespond waarschijnlijk als minder spannend ervaren.

Support
Support wordt geleverd door Pieter en Welmoet zelf. Voor consult per telefoon / e-mail rekenen ze niks. Alleen extra werkzaamheden zoals het ontwerpen van een template kosten worden gefactureerd.

Extra beveiliging
Wat opvalt, is de extra beveiliging bij het inloggen. Dit gebeurt niet alleen door middel van een wachtwoord, maar er is ook een toegangscode vereist. De toegangscode is niet op te slaan door de browser, maar je kunt hem wel zelf kiezen. Zo is je account dus extra beschermd.

Verhouding prijs / kwaliteit
Samenvattend is te stellen dat Autorespond een zeer uitgebreide applicatie is, met een goede presentatie van het antwoord op de vraag “Hoe werkt dit?”. Er is een kleine verbeterslag nodig op het punt van terminologie, maar desondanks is Autorespond een absolute aanrader – zeker wanneer je meer wilt dan alleen een periodieke nieuwsbrief. Met tarieven van maximaal € 50,- (vaste kosten) per maand, beoordeel ik de prijs- / kwaliteitverhouding dan ook als goed tot zeer goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten