dinsdag 15 juni 2010

Review E-mailmarketingtool: Masterwebtools Nieuwsbriefsysteem

Deze maand in de serie reviews van e-mailmarketingtools: Masterwebtools Nieuwsbriefsysteem (hierna: Masterwebtools), een applicatie van Masterwebber, gevestigd te Bennekom. Als je zelf ook een tool kent die ik absoluut eens onder de loep moet nemen, laat het me dan weten!

Masterwebtools in een notendop
Masterwebtools is in feite e-mailmarketing in een notendop: de basisfuncties zijn aanwezig, zodat eenvoudige campagnes moeiteloos uitgevoerd kunnen worden.

Functionaliteiten
Bijzonderheden op dit punt zijn:
 • Er is geen mogelijkheid om verschillende templates te maken en na selectie hiervan de inhoud te bepalen. In plaats daarvan dient bij elke nieuwsbrief de volledige inhoud door middel van een editor ingevoerd te worden. Met knippen en plakken komt men dan een heel eind natuurlijk, maar wie graag met (vaste) templates werkt, zal zich op dit punt aan moeten passen.
 • Contacten toevoegen kan alleen door middel van het uploaden van een bestand. Handmatig gegevens invoeren is niet mogelijk, bestaande gegevens handmatig bewerken wel.
 • Bounces worden automatisch verwijderd. Dat is handig om snel een “schone“ adressenlijst te krijgen, maar een bounce kan ook ontstaan door volle inbox van de ontvanger. In dat geval is het verwijderen van een e-mailadres wellicht wat voorbarig.
 • De statistieken zijn heel basaal, en bieden geen mogelijkheid tot het genereren van een follow up campagne.
Op de website van Masterwebtools is te lezen dat binnenkort de applicatie “autoresponder” wordt gelanceerd, als aanvulling op het bestaande nieuwsbriefsysteem. Ik ben erg benieuwd!

Aantrekkelijkheid
Masterwebtools oogt fris en eenvoudig. Wellicht komt dat niet alleen door de layout zelf, maar ook doordat er niet heel veel functionaliteiten in zitten. Het is in elk geval wel een prettige applicatie om mee te werken.

Support
Masterwebtools biedt service in de vorm van e-support. Telefonisch contact is helaas niet mogelijk. Ook op de website van de Kamer van Koophandel heb ik geen telefoonnummer kunnen achterhalen.

Verhouding prijs / kwaliteit
Qua tarieven is Masterwebtools vergelijkbaar met MailChimp, maar qua functionaliteiten zit de applicatie niet op hetzelfde niveau. Ik beoordeel de prijs- / kwaliteitverhouding dan ook als voldoende.

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat je het Masterwebtools Nieuwsbriefsysteem hebt gereviewd.

  Graag kom ik even terug op je opmerkingen;

  Templates, inhoud nieuwsbrief
  Het klopt inderdaad dat de volledige nieuwsbrief in de editor moet worden opgesteld. Op de roadmap staan plannen voor het ontwikkelen van de mogelijkheid om de nieuwsbrief via content-blokken op te stellen.

  Contact toevoegen
  Het is mogelijk om contacten toe te voegen via een 'Excel bestand' of een 'aanmeldformulier op de website van de gebruiker'. De mogelijkheid om via het E-mail Nieuwsbriefsysteem gebruikers in te voeren hebben we bewust niet gekozen. Dit om de nieuwe Nederlandse anti-spam wet te handhaven, met de dubbele opt-in.

  Bounces
  In het E-mail Nieuwsbriefsysteem worden alle hard-bounces verwijderd uit de verzendlijst. Een e-mail komt terug met een hard-bounce indien de mailbox niet meer bestaat, of de domeinnaam niet meer bestaat.
  De soft-bounces worden niet verwijderd, dus indien de ontvanger een volle mailbox heeft worden deze niet verwijderd uit de verzendlijst. De e-mail wordt dan de volgende dag opnieuw aangeboden.

  Statistieken
  In de huidige statistieken is het makkelijk om een overzicht te krijgen wat het effect is van de nieuwsbrief. Zowel op nieuwsbriefniveau als op ontvangerniveau is het inzichtelijk. Indien jullie tips hebben voor nuttige follow-up functionaliteiten, horen wij dat graag!

  Er staan nog vele nieuwe functionaliteiten op onze roadmap, schijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

  Mike de Bock
  Masterwebtools

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Mike,

  Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Je hebt mijn review op een aantal punten netjes genuanceerd. Ik zal via e-mail nog even contact met je opnemen i.v.m. suggesties die ik heb.

  Met vriendelijke groet,

  Raymond Badoux

  BeantwoordenVerwijderen