woensdag 2 juni 2010

Review E-mailmarketingtool: YourMailingListProvider

Deze maand in de serie reviews van e-mailmarketingtools: YourMailingListProvider (hierna: YMLP), een applicatie van Belgische komaf, aangeboden sinds 2002. Als je zelf ook een tool kent die ik absoluut eens onder de loep moet nemen, laat het me dan weten!

YMLP in een notendop
YMLP bevat voldoende functionaliteiten om een gedegen campagne op te zetten. In het gebruik is de applicatie op sommige punten voor verbetering vatbaar, ondanks de onlangs geïmplementeerde aanpassingen.

Functionaliteiten
Dit is inmiddels alweer de vierde review in de serie, dus op basisfunctionaliteiten als het beheer van adressenlijsten, het aanmaken van sjablonen en het aanmaken van formulieren ga ik niet meer in, tenzij er bijzonderheden zijn.

YMLP biedt enkele interessante opties: een publiek archief dat door middel van RSS ingevuld wordt, de mogelijkheid om afbeeldingen embedded te versturen (zodat ontvangers de afbeeldingen direct zien, zonder op “Afbeeldingen downloaden” te hoeven klikken), integratie met een groot aantal sociale netwerken (o.a. Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn), en de mogelijkheid om (kostenloos en onbeperkt) extra gebruikers aan te maken.

Aantrekkelijkheid
Tot voor kort was het design van YMLP niet bijzonder: erg web 1.0. Onlangs heeft YMLP hier verbetering in aangebracht, wat de gebruikersvriendelijkheid ten goede is gekomen. Het hoofdmenu en het stappenschema voor een campagne zijn erg prettig.

Op detailniveau zijn echter nog wel verbeteringen mogelijk: screenshots in popup-venster zijn bijvoorbeeld niet goed te onderscheiden van de rest van de pagina, waardoor de gebruiker het idee krijgt dat hij ergens op kan klikken, terwijl dat niet het geval is.

Ook staan sommige keuzemogelijkheden wel erg dicht bij elkaar, waardoor het geheel soms ietwat onoverzichtelijk oogt. Een iets ruimere opzet zou prettig zijn.

Support
De applicatie biedt zelf al veel – directe – ondersteuning. Een goed voorbeeld daarvan is het uploaden van adressenbestanden: op de betreffende pagina staan stap-voor-stap-handleidingen voor het exporteren van adresgegevens uit veel gebruikte e-mail clients.

Verder is er een aparte supportpagina met een lange lijst veelgestelde vragen, en een ticketsysteem dat de mogelijkheid biedt om documenten als bijlage toe te voegen.

Beveiliging
Normaal gesproken is dit geen onderdeel van mijn review, aangezien het redelijk technisch van aard is. In dit geval toch een kleine opmerking: wachtwoorden voor gebruikersaccounts worden niet versleuteld opgeslagen. Bij het opvragen van een vergeten wachtwoord ontvangt de gebruiker een e-mailbericht met daarin het oorspronkelijke wachtwoord. Dat betekent dat dit niet versleuteld is opgeslagen in de database van YMLP. Dit is zeker een punt van aandacht, en als veiligheid erg belangrijk voor je is, kan dit zelfs een dealbreaker zijn.

Verhouding prijs / kwaliteit
YMLP biedt een gratis pakket, waarmee een gebruiker maximaal 1.000 berichten per maand kan versturen. Men kan dan echter geen gebruik maken van de statistieken of het uploaden van een excelbestand met een adressenlijst. Hoewel “gratis” altijd leuk klinkt, is een dergelijk pakket uitsluitend geschikt voor de meest eenvoudige campagnes.

Gelukkig is het pakket “professional”, waar de uploadfunctie en het gebruik van statistieken wel bij in zit, al verkrijgbaar vanaf € 3,75 per maand. Dat is geen schrikbarend hoog tarief. YMLP werkt met het welbekende staffelsysteem: overige tarieven vind je hier.

Ik beoordeel de prijs- / kwaliteitverhouding dan ook als goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten